Skip to main content

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

AGIA ANNA EUBOEA GREECE
Site Map
Happy Easter - Χριστός Αν
Home
H ΣΗΜΑΙΑ - Greek Flag
Παρελαση 25ης Μαρτιου 201
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔ
Greek Independence 1821
Contact us
Agia Anna VIDEOS
Συρτα / sirta
Παραδοσιακό τραγούδι / Tr
Αγκάλη, Η παραλία της Αγί
Dalaras / Νταλαρας
Alexiou - Dalaras
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ
All About Greece
NOSTALGIA
ΠΟΝΤΙΑΚΑ / PONTIANS
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ
Διονύσιος Σολωμός
GLYKERIA - Γλυκερία
Στην Αθήνα το Άγιο Φως
DIMOTIKA FOR DANCE - ΧΟΡΕ
Παλιά ελληνικά τραγούδια
PONTIAK - Ποντιακά

 

Η Αγία Άννα

 

 

 

Η Αγία Άννα

 

Η  Άγια Άννα  είναι χωρίο της Βόρειας Εύβοιας που είναι χτισμένη στις παρυφές του λόφου Κάτσαρη με θέα το καταγάλανοΑιγαίο. Περιστοιχισμένο από μεγάλα πεύκα κυπαρίσσια και αιωνόβια πλατάνια και ελιές.Στο χωριό λειτουργεί επίσης από το 1981 λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές κοσμήματα υφαντά γεωργικά οικιακά και άλλα εργαλεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι κάτοικοι. Πρόσφατα το μουσείο μεταφέρθηκε σε καλύτερο και πιο άνετο χώρο και εμπλουτίστηκε με περισσότερα εκθέματα.

 

 VIDEO ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ  

 

 

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία με τη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ενώ στην βόρεια πλευρά του βρίσκεται ο ιερός ναός της Αγίας Άννας με την θαυματουργή εικόνα της Αγίας από όπου πήρε και το όνομά του. Απέχει από τηνΧαλκίδα76 και από τηνΑθήνα156 km. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Νηλέα του οποίου είναι και έδρα από το 1873. Στο ίδιο κοινοτικό διαμέρισμα βρίσκετε η κοινότηταΑγκάλη(Η παραλία της Αγίας Άννας). Εκτίνεται σε μία απόσταση 4 χιλιομέτρων με βότσαλο που βαθμιαία καταλήγει στο νοτιότερο τμήμα της σε αμμουδιά. Στη βορειότερη πλευρά υπάρχει η χερσόνησος του Αγίου Βασιλείου με το ομώνυμο εκκλησάκι. Ανάμεσα στα απότομα βράχια του σχηματίζονται παραλίες από βότσαλο και άμμο.

Σύμφωνα με έρευνες αρχαιολόγων και από διάφορα ευρήματα φαίνεται πως στην περιοχή υπήρχαν οικισμοί από την παλαιολιθική ακόμα περίοδο. Πολλά ακόμα οικήματα έχουν βρεθεί και στην περιοχή του Αγίου Βασίλη που παραπέμπουν σε οχυρό. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας η Αγία Άννα όπως και τα άλλα χωριά της Βορ. Εύβοιας, παρότι δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα με τους Τούρκους, δεχόταν συνεχείς επιθέσεις από πειρατές οι οποίοι λυμαίνονταν την περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η ονομασία μικρού κόλπου στην Αγκάλη με την ονομασία Σαρακήνικο. Αργότερα στο τέλος του 18ου αιώνα όταν η διοίκηση της βορ. Εύβοιας πέρασε στονΑλή Πασάκαι τοποθετήθηκε τουρκική φρουρά άρχισε να αναπτύσσεται εμπορική δραστηριότητα από θαλάσσης με τις βόρειες Σποράδες και τον Βόλο. Με την απελευθέρωση η Αγία Άννα συνέχισε να είναι σημαντικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

Η εκκλησία της Αγίας Άννας

Ο πληθυσμός του από τα στοιχεία της απογραφής του 2001 ανέρχεται στους 884 κατοίκους ύστερα από μια πτωτική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες λόγο της έλλειψης εργασίας μετά και από την υποβάθμιση των ορυχείων της ευρύτερης περιοχής. Οι κάτοικοι απασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες αλλά τον τελευταίο καιρό λόγω και της αυξανόμενης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής υπάρχει ροπή προς άλλες μορφές απασχόλησης.

Η Αγία Άννα είναι επίσης γνωστή για το παραδοσιακό βωμολοχικό καρναβάλι της που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα . Οι κάτοικοι ετοιμάζουν άρματα και φορεσιές που έχουν ως σύμβολο τον φαλλό και τραγουδούν σατιρικά τραγούδια βωμολοχικού περιεχομένου. Χιλιάδες επισκέπτες καταφτάνουν κάθε χρόνο για να το παρακολουθήσουν.

 

 

AGKALI
Driving Directions
Click the map to open an interactive map in a new window.